Zbogom ljeto, pozdrav jeseni!

 

Izvor TKZŽ, autor: Jasenka Haleuš

(Izvor TZKZŽ, Jasenka Haleuš)

Ukoliko ste jedni od onih koji radije preskaču odmor u ljetnim vrućinama, sada dolazi idelano vrijeme za planiranje vašeg savršenog  odmora.

Dani su još uvijek dugi i topli, a temperature puno ugodnije pogotovo ako se na vašem odmoru planirate baviti fizičkim aktivnostima.

Malogdje je priroda tako očaravajuća kao u našem pitoresknom Zagorju. Postoji cijeli niz mogućnosti kako provesti vrijeme među zelenilom i odmoriti dušu i tijelo i pritom održati dobru kondiciju te misliti na svoje zdravlje.

U našem hotelu možete iznajmiti bicikle te krenuti istraživati staze i puteljke Zagorja. Svakako preporučamo da uzmete predah na nekom od seoskih domaćinstava te kušate neki od specijaliteta naše tradicionalne kuhinje – zapečene štrukle, puricu s mlincima ili zljevku, a za ljubitelje dobre kapljice, tu su i nagrađivane vinarije u kojima možete razgledati podrum, upoznati sorte ovog podneblja te naravno i isprobati koju kapljicu.

Izvor TKZŽ, autor: Jasenka Haleuš

(Izvor TZKZŽ, Jasenka Haleuš)

Ukoliko ste ljubitelj pješačanja, dat ćemo vam štapove za nordijsko hodanje, opremiti vas ruksakom sa sendvičima i vodom te vas usmjeriti među brege da razgledate kapelice, vinske puteljke, a na vrhu da uživate u pogledu brdovitog nam Zagorja.

Kada se vratite u hotel, vrijeme je za uživanje u termalnoj vodi. Termalna voda Krapinskih Toplica nadaleko je poznata zbog svojih terapeutskih svojstva te je ocijenjena kao šesta najkvalitetnija voda Europe. Možete uživati u termalnoj vodi unutar vaše sobe u jacuzziju s pogledom na okolne brege, ili ukoliko ste raspoloženi za duže plivanje i vodene aktivnosti možete posjetiti vodeni park Aquae Vivae koji se nalazi svega 300 m od hotela.

Ono što je svakako još jedan jedinstveni doživljaj u ovo doba godine je i branje grožđa. Boravite li u Zagorju u ovo vrijeme i želite li se iskušati u berbi te pravljenju mošta, svaka vinarija rado će prihvatiti pomoć, a kasnije i nagraditi svoje berače okrijepom, a često i dobrom zabavom na kraju berbe.

Nadamo se da ćete Zagorje izabrati za višednevni boravak, a u tom slučaju, morate upoznati i nešto iz naše bogate kulturno povijesne baštine. U Zagorju možete krenuti od samog početka nastanka svijeta. Muzej krapinskih Neandertalaca kroz svoje interaktivne sadržaje podsjetit će vas na možda već zaboravljene činjenice iz školskih klupa, sve od nastanka našeg svemira, pojave živih bića te evolucije i razvoja ljudi kakvi smo danas.

Novi i još ne toliko poznati muzej Radboa jedinstveno je nalazište sumpora i ugljena u kojem se nalaze i vrijedni fosilni i arheološki nalazi. Postav muzeja sastoji se od reprezentativnih predmeta iz prošlosti Radoboja koji su predstavljeni putem multimedijalnosti i tehnologijske inovativnosti.

Svi znamo za Matiju Gupca i Seljačku bunu, no nije loše podsjetiti se povijesti i hrabrih seljaka koji su ustali protiv ozloglašenog vlastelina Franje Tahya. U Gornjoj Stubici možete pronaći rodnu kuću Matije Gupca te prekrasan barokni dvorac Oršić koji je danas ujedno i Muzej posvećen seljačkim bunama te životima seljaka i plemića.

Zagorje je prepuno priča i legendi iz davnina, a svakako najpoznatija je ona o Veroniki Desinićkoj i dvoru Veliki Tabor. Veliki Tabor datira iz 15. St. I najstariji je dvor Hrvatskog Zagorja. Otvoren je kao muzej i nudi nekoliko izložbi: od izložbe slika Otona Ivekovića do izložbe hladnog oružja i zaštitne opreme iz kulturno povijesne zbirke Dvora Veliki Tabor.

Trakošćan, jezero

Vode li vas putevi prema Varaždinu, nezaobilazna stanica je i dvorac Trakošćan. Ovaj najpoznatiji i najimpozantniji dvorac Hrvatske već je niz godina uvršten kao „must see“ destinacija u mnogobrojnim stranim europskim vodičima. Predivna šuma i jezero koje ga okružuje idealni su za planiranje cijelodnevnog izleta u kojem spajate izlet u prirodi te upoznavanje povijesti i kulture ovog kraja.

Zagorje zaista nudi mnogobrojne mogućnosti za sve – bilo da ste par u potrazi za romantičnim odmorom, aktivnim odmorom, izletu i putovanju s obitelji ili prijateljima, ovdje možete pronaći sve za odmor iz snova, a nama se slobodno obratite za svaku pomoć u planiranju kako biste svoje slobodno vrijeme proveli najkvalitetnije moguće. Znamo da ga nemate puno 🙂

Izvor TKZŽ, autor: Jasenka Haleuš