Hrvatsko Zagorje – “Bajka na dlanu”

 

Između termalnih izvora i zelenih brežuljaka pronaći ćete mjesto svog savršenog odmora. Opustite se u modernim termama, razmazite se bogatom wellness ponudom, uživajte u vrhunskoj gastronomiji i provedite svoj odmor otkrivajući ljepote i povijest Hrvatskog Zagorja – regije koja Vas neće ostaviti ravnodušnima.

U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, između Medvednice, Ivančice, Macelja i rijeka Sutle i Krapine smjestio se zeleni kraj – Hrvatsko Zagorje. Ono svoj značaj prije svega duguje izvorima ljekovite termalne vode koju su na ovim prostorima cijenili još i stari Rimljani. Danas se tom drevnom termalnom užitku možete prepustiti u modernim termama Krapinskih, Tuheljskih i Stubičkih Toplica.
Osim u vrhunskoj wellness i spa usluzi u Hrvatskom zagorju možete uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi. Razmazite svoje nepce u vrhunskim gourmet restoranima od kojih se ističe restoran nagrađivanog hotela Villa Magdalena, ali i autohtonom kuhinjom tradicionalnih zagorskih restorana i seoskih gospodarstava. Ukusnu večeru zasladite kvalitetnim zagorskim vinima, a možete posjetiti i brojne vinoteke i vinograde po kojima je Hrvatsko zagorje poznato.
Ljubitelji aktivnog odmora u Hrvatskom će zagorju također pronaći pravi mali raj. Od pješačkih i biciklističkih staza pa sve do adrenalinskog parka i ronjenja – Hrvatsko zagorje pravo je odredište za aktivan odmor.
Svoj boravak u ovoj zelenoj oazi možete obogatiti obilaskom raznih kulturno-povijesnih spomenika, muzeja i različitih povijesnih lokacija.

Zagorje je najpoznatije po jednom od najvažnijih svjetskih nalazišta neandertalaca, nalazištu Hušnjakovo brdo, gdje je otkriven krapinski pračovjek. Novi muzej krapinskog pračovjeka se zove Neandertalland i otvoren je početkom 2010. godine.

Tijekom povijesti, kada je postojala velika opasnost od Turaka, brojno stanovništvo pohrlilo je u sigurno okrilje Zagorja. Plemstvo, koje se u najvećem broju doselilo na zagorsko područje, počelo je graditi dvorce, od kojih su danas najpoznatiji Trakošćan i Veliki Tabor.

Dvorac Hellenbach nalazi se kraj Marije Bistrice u Hrvatskom Zagorju. Jedan je od rijetkih dvoraca u kojemu se uspio sačuvati kontinuitet življenja i povijesni ambijent unutrašnjeg uređenja iz 19. stoljeća. Dvorac je sagrađen u klasicističkom stilu 1786. godine.

Osim dvoraca i plemićkih obitelji što su ih gradile, uz Županiju se vežu i mnogi povijesni događaji, znamenitosti ili poznate osobe koji su važni na nacionalnoj i na međunarodnoj razini.

Hrvatsko Zagorje danas ima i svjetski priznato marijansko svetište – Mariju Bistricu.

Ukoliko za vrijeme svog boravka želite bolje upoznati Zagorje, za Vas smo pripremili nekoliko aktivnosti u kojima ćete sigurno uživati.

Zagorje - Bajka na dlanu