Krapinske Toplice

Lokacija

Krapinske Toplice od davnina su poznato termalno lječilište i kupalište. Smještene su u mirnoj dolini okruženoj šumovitim brežuljcima, u samom središtu Hrvatskog Zagorja, svega 50-ak km od Zagreba.

Povijest

Sudeći po rimskim novčićima nađenim na ovom području, Krapinske Toplice bile su poznate još u rimsko doba pod nazivom “Aquae vivae”, živa voda. Prvi pisani trag o korištenju topličkih vrela datira iz 1772. godine kada su ovdje postojala 3 topla izvora uz koje su narednih godina izgrađene 3 kupelji (Gospodska, Dubrava i Rukavinina kupelj).

Zlatno doba zdravstvenog turizma Toplice doživljavaju u drugoj polovi 19. stoljeća, od 1859. godine kada Jakob Badl otkupljuje postojeće kupelji i gradi 3 nove kupelji (Jakobovu, Marijinu i Pučku kupelj) te gradi hotel, restoran i lječilište. Jakob Badl također je izgradio park i zasadio aleju kestena te time stvorio ugodnu šetnicu od kupališne zgrade (Kurhausa) do restorana “Bellavue” smještenog na drugom kraju aleje. Time je Jakob Badl izrazio zahvalnost za izliječeni išijas upravo u ovoj ljekovitoj hipertermalnoj vodi i time odredio razvoj Krapinskih Toplica kao lječilišta, koje je u ono vrijeme bilo omiljeno i mondeno mjesto za rekreaciju i brigu o zdravlju austrougarske elite.

Pedesetih godina 20. stoljeća počinje moderna era razvoja zdravstvenog turizma. U lječilištu se osniva bolnički odjel za reumatske bolesti i rehabilitaciju, koji je prerastao u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju, jedno od najznačajnijih rehabilitacijskih središta takve vrste.

S takvom reputacijom, 90-tih godina prošlog stoljeća privlače privatne investitore te se redom otvaraju: Magdalena-klinika za kardiovaskularne bolesti, Poliklinika za hemodijalizu Vita i Akromion-Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju.

Termalna voda i medicinski turizam

U središtu mjesta nalaze se izvori (4 izvora) prirodne ljekovite termalnomineralne vode temperature 39-41 °C s velikim udjelom kalcija, magnezija i hidrokarbonata. Voda spada u akratotermne vode, bakteriološki je sterilna i nije radioaktivna te se može svekoliko koristiti.

Hidroterapija sastavni je dio rehabilitacijskih programa, programa za mršavljenje kao i sadržaja aktivnog odmora te rekreativnih i preventivnih programa.

Osim za fizikalne terapije, voda se koristi i za piće. Djeluje blagotvorno na probavni trakt.

Medicinski programi bazirani su na primjeni prirodnih ljekovitih sredstava (termalna voda i ljekovito blato-fango) zajedno sa svim modernim postupcima fizikalne medicine i rehabilitacije.

Terme u Krapinskim Toplicama

Danas pored renomiranih specijalnih bolnica, u Krapinskim Toplicama postoji i jedan od najvećih i najmodernijih vodenih centara u Hrvatskoj- vodeni park Aquae Vivae.  Na preko 1.100 m2 vodene površine nalaze se: kombinirani veliki unutarnji/vanjski bazen s mnogobrojnim vodenim atrakcijama (divljom rijekom, toboganom, gejzirima, slapovima), dječji bazen, bazen s valovima, jedinstveni bazen za ronjenje dubine 4,5m, bazen za plivanje te vanjski bazen. Svi su bazeni punjeni termalnom vodom temperature 28-38 stupnjeva i imaju ukupno preko 160 vodenih atrakcija!

Samo mjesto i uža okolica nudi mnogobrojne označene pješačke i biciklističke staze, a na samo 10-15tak minuta nalaze se i brojne turističke atrakcije: seoska domaćinstva, vinarije, dvorci, muzeji, konjički ranch.

Zagorje - Bajka na dlanu