Krapinske Toplice – „Aquae Vivae”

Zagorje- bajka na dlanu

U svakoj našoj smještajnoj jedinici, u dnevnom boravku nalazi se hidromasažna kada u koju također možete uroniti, u vruću termalnu vodu te saznati zašto je osnivač Krapinskih Toplica, gospodin Jakob Badl,  baš u ovom malom mjestu postavio temelje danas najpoznatijeg lječilišnog centra.

Gospodin Badl bio je trgovac, koji je tokom svojih brojnih putovanja obolio od artritisa, a kroz upoznavanje s lokalnim stanovništvom i slušanja njihovih priča o dobrobitima termalne Topličke vode odlučio je provjeriti ima li istine u njihovim riječima. Nedugo nakon što se izliječio, započeo je izgradnju Marijine i Jakobove kupelji na samom izvoru koja je dalje potaknula razvoj cijelog mjesta. Na ulazu u zgradu u kojoj se nalaze ove kupelji, isklesan je hrvatski grb s izvorom vode te natpisom: „ Aquae Vivae; Na čast domovini i korist čovječanstvu. MDCCCLXII.” , a na brdu Magdalena iznad Toplica, u čast Jakoba Badla, podignut je mauzolej.

Termalna voda Krapinskih Toplica proglašena je 6. najkvalitetnijom vodom Europe.

Temperatura vode u rasponu je između 39 i 41 °C zbog čega spada u hipertermalne mineralne vode , a po kemijskom sastavu prevladavaju kalcij, magnezij i hidrokarbonat te je pH neutralna.

Iako toplina vode može ponekad biti intenzivna, pomaže u olakšavanju bolova.

Vruća termalna voda najbolja je za održavanje dobrog zdravlja i vitalnosti, a kombinacija vruće izvorske vode sa bogatim sastavom je pogodna za reumatizam i probleme sa zglobovima, srčanim bolestima te kralježnicom i mnogim drugim zdravstvenim stanjima.

Ne trebate biti kemičari ili balneolozi kako biste razumjeli prednost ovakve izvorske vode; dovoljno je da se dođete okupati. 😉

Prostor Zagorja velikim je dijelom prekriven sedimentima taloženim u Panonskom moru koje se prije 12 milijuna godina prostiralo između Alpa, Karpata i Dinarida. Zbog pritoka velikih količina slatke vode, more je postepeno pretvoreno u slatkovodno jezero, a tisućama godina kasnije u terme i  toplice.

Krapinske Toplice malo su mjestašce s bogatom poviješću koje vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Bilo da provedete jedan dan, ili njih nekoliko ovdje kod nas, uvijek ćete nam se rado vratiti.

I mi ćemo vas uvijek rado dočekati. 🙂

Spa Premium Room - Hotel Villa Magdalena - Krapinske Toplice